donderdag 27 december 2012

Wapen u voor de nacht

Vorige week, na de moorden in het Amerikaanse Newtown, konden we het volgende lezen:

Larry Pratt, voorzitter van de Gun Owners (wapeneigenaars) van Amerika stuurde dit weekend een controversiële mededeling rond. ,,Voorstanders van een strengere wapenwet hebben het bloed van kleine kinderen aan hun handen'', luidde het. ,,Zij zorgden ervoor dat geen leraar, bediende of volwassene een geweer had op die school. Deze tragedie maakt duidelijk dat er een einde moet komen aan het verbod om wapens te hebben in en rond scholen. Zo'n wapenvrije zones geven massamoordenaars alle tijd om toe te slaan.''

Iedereen met de hersenen van een ondervoede kolibrie kan zo 35 redenen bedenken waarom dat onzin is.

Dat vond ook CNN-presentator en Brits journalist Piers Morgan. Hij noemde de voorzitter van de Amerikaanse wapenlobby een onvoorstelbaar domme man.

In géén tijd werden 85.000 handtekeningen verzameld onder een petitie om de man het land uit te zetten. Voor een goed begrip: niet voorzitter Larry Pratt, maar journalist Piers Morgan. (Vanaf 25.000 handtekeningen moet de Amerikaanse president een uitspraak doen.) Zo gaat dat met de vrije meningsuiting in de democratie der democratieën; ze is er, maar lang niet voor alles en iedereen.

Nu, ik vind ook dat journalist Piers Morgan ongelijk heeft. Volgens mij heeft de voorzitter van de wapenlobby waarschijnlijk het geweten van een ondervoede kolibrie, maar over zijn hersenen moeten we ons geen zorgen maken. Die werken uitstekend.
Wat moet je doen als je een bijna onverdedigbaar fort moet verdedigen? Probeer eens een onverwachte uitval, een tegenaanval waarop de vijand niet is voorbereid. Zo geschiedde. De Amerikanen begonnen met een nooit geziene wedloop naar wapens, uit vrees voor een strengere wapenwet. Het meest populaire kerstcadeau werd de semi-automatische AR-15.
En laat dat nu net het wapen zijn waarmee Adam Lanza twee weken geleden 20 kinderen en 6 volwassenen neerschoot. De Amerikanen, vrouwen, kinderen, mannen, bejaarden, hoogbejaarden, poseerden fier met hun nieuwe wapen, naast de kerstboom, uiteraard, want voor de vrede moet je vechten, je moet je wapenen voor de nacht.
En je krijgt plots een heel andere discussie in de VS: de regering kan niet in alle rust werken aan een strengere wapenwet, ze moet verdorie ook vechten tegen een versoepeling ervan.

Volgens mij heeft de voorzitter van de wapenlobby dus héél goed nagedacht.

Het is natuurlijk belachelijk om nu te spreken over de Amerikaan, ze allemaal op één hoop te vegen. Maar het samenlevingsmodel bepaalt wel de uitkomst ervan.
En Europa? In de ogen van veel Amerikanen is dat een decadent zootje. Want ze weten er niets over.
Ik citeer Geert Mak in zijn uitstekende boek ,,Op zoek naar Amerika'', p. 269:

,,Zo gaat hier, om maar een voorbeeld te geven, het verhaal rond dat in het liberale Nederland op grote schaal bejaarden worden vermoord, dat zeker de helft van de euthanasiegevallen er gedwongen plaatsvindt en dat Nederlandse bejaarden die nog een poosje willen doorleven bandjes dragen met: Geen euthanasie alstublieft. De mensen die je spreekt zijn er heilig van overtuigd dat het waar is. Ze hebben het ook niet zelf verzonnen: het is de weerslag van alle onzin die bepaalde Amerikaanse media dag na dag over het publiek uitstorten.''

De onderliggende boodschap is duidelijk: wees blij dat je in de vrije VS woont, wij zijn op alle vlakken nog steeds een voorbeeld voor de rest van de wereld.

Nog dit: in de VS worden jaarlijks ongeveer 40 (veertig) keer meer mensen vermoord met een vuurwapen dan in een gemiddeld Europees land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten