dinsdag 26 april 2011

man bijt hond

Iedereen kent het programma 'Man bijt hond', maar niet iedereen weet waar de titel op slaat. Zo'n 25 jaar geleden schreef een mediakenner een artikel met als titel 'Man bijt hond of wat is nieuws'. De auteur zei - terecht overigens - dat het ongewone een van de kenmerken van nieuws is. Hond bijt man is gewoon, man bijt hond is dat niet. Minister X ontbijt op woensdag, dat zal wel,, minister X verslikte zich woensdag tijdens het ontbijt in zijn lichtgekookt eitje en overleed schielijk, kom zoiets tegen.

Maar de tijden veranderen.

Een hond die vandaag bijt, en zeker als er een streepje bloed bij komt kijken, haalt de frontpagina en in een moeite ook de eeuwige jachtvelden. Het zal hem leren.

Om je erop voor te bereiden zal ik eens even schrijven wat je morgen in de krant kan lezen.

'Groot waren de verbazing en het afgrijzen van de achtjarige Bram toen hij plots oog in oog stond met de driejarige Kimberly, een bruine labrador. Het beest kwispelde weliswaar met de staart, maar volgens een opmerkzame buurvrouw was er ook duidelijk gegrom te horen. Een milieuactivist die even verder in een tentje woont, zei achteraf dat het gegrom van een voorbijrijdende brommer kwam.
Hoe het ook zij, toegesnelde buurtbewoners konden Kimberly in bedwang houden. De politie kwam ter plaatse, Kimberly kreeg een spuitje, de eigenaar van Kimberly werd opgepakt voor verhoor en zo keerde de rust weer in de anders zo vreedzame Rechtstraat te Alken.
Achteraf werden in een straal van vijf kilometer rond de plaats van het drama alle honden gecontroleerd op het dragen van een chip; vier hadden er geen en dienden te worden afgemaakt: een dwergpincher, een poedel, een pekinees en een rottweiler.
De buurt reageerde vooral opgelucht omdat de rottweiler Wannes werd afgemaakt; de hond lag weliswaar altijd aan een ketting, maar een ongeluk is snel gebeurd, zo reageerde men in de uiterst vreedzame buurt, waar zelfs niemand een wapen heeft.
De milieuactivist is ondertussen nog steeds spoorloos.'

1 opmerking: